Nyhet
25.10.2019
25.10.2019

Forbrukertilliten på sitt laveste så langt i år

Dette er en kommentar skrevet av
Dette er en analyse skrevet av

Tilliten til landets økonomi har ikke vært lavere siden mai 2016.

Forbrukertillitsindeksen (CCI) faller kraftig og er nå på minus 5,1 poeng. Det 2,7 poeng lavere enn i september og 3,6 poeng lavere enn for ett år siden. Det viser den siste tillitsmålingen til Opinion.

- Hele tre av de fire indikatorene som utgjør forbrukertillitsindeksen faller markant siste måned. Det gjelder troen på egen økonomi, troen på landets økonomi og troen på kjøp av større forbruksgoder fremover, sier Henrik Høidahl, seniorrådgiver i Opinion.

Den samlede kjøpsindeksen, som sier noe om sannsynligheten for å kjøpe bil, bolig og større forbruksvarer fremover, har derimot vært relativt stabil de tre siste månedene.

- Samtidig må vi helt tilbake til januar 2018 for å finne en lavere andel som tror at rentene vil være høyere om 12 måneder, sier Høidahl.

Han peker på at internasjonale handelskonflikter, usikkerheten om Storbritannias forhold til EU og fremleggelsen av statsbudsjettet kan være med og påvirke forbrukernes oppfatninger om egen og norsk økonomi.

Historisk sett er det langt vanligere at CCI har falt en økt fra september til oktober.

Målingen er gjennomført i perioden 8.-14. oktober. Neste måling publiseres 29. november.

Forbrukertillitsindeksen (CCI) er et gjennomsnitt av forbrukernes vurdering av egen og landets økonomi og forventninger til kjøp av større forbruksgoder.

Tidligere målinger i 2019:

Kontaktperson: