Nyhet
18.12.2020
18.12.2020

Positiv forbrukertillit for første gang i år

Dette er en kommentar skrevet av
Dette er en analyse skrevet av

Nordmenns tillit til norsk økonomi har ikke vært så høy som nå siden før koronautbruddet.

Forbrukertillitsindeksen er på 0,5 poeng i desember, opp fra minus 3,6 poeng i november. For første gang i år passerer dermed forbrukertillitsindeksen (CCI) nullstreken til et positivt nivå.

- Dette er det tydeligste positive stemningsskiftet i år, sier Henrik Høidahl, seniorrådgiver i Opinion.

Indeksen er i desember markant høyere enn den var for ett år siden.

Etter et kraftig fall i forbrukertilliten i mars og ned til rekordlave minus 13,3 poeng i april, steg tilliten gjennom sommeren, men falt igjen utover høsten i takt med økt koronasmitte i Norge og resten av Europa.

Den betydelige stigningen i forbrukertilliten i desember må ses i sammenheng med flereNyhetsmeldinger om en snarlig godkjent koronavaksine, snarlig oppstart av vaksinering og tro på at samfunnet vil få kontroll på koronaviruset. Det vil i sin tur ha positive konsekvenser for økonomien.

Henrik Høidahl, seniorrådgiver i Opinion

Det er spesielt troen på landets økonomi om 12 måneder som viser store endringer fra forrige måned, og som bidrar til den tydelige stigningen i forbrukertilliten i desember.

- Vi må helt tilbake til januar 2018 for å finne en høyere verdi, altså et mer optimistisk utsyn, enn vi ser nå, sier Høidahl.

For de andre indikatorene som inngår i Forbrukertillitsindeksen er det mindre endringer, men alle går i positiv retning.

Målingen er gjennomført i perioden 1. – 7. desember  i et landsrepresentativt utvalg på 1000 personer over 18 år.

Neste CCI-måling publiseres fredag 29. januar.

Forbrukertillitsindeksen er et internasjonalt mål på forbrukernes tillit, og brukes i alle EU-land. Forbrukertillitsindeksen er et gjennomsnitt av forbrukernes vurdering av egen og landets økonomi og forventninger til kjøp av større forbruksgoder.

Tidligere målinger:

Kontaktperson: