Korona
20.3.2020
20.3.2020

Syv av ti nordmenn koronabekymret for familien

Dette er en kommentar skrevet av
Dette er en analyse skrevet av

Hele 68 prosent av alle nordmenn er bekymret for at noen i egen familie vil bli smittet av koronaviruset. 17 prosent er ikke bekymret og omtrent like mange svarer verken eller (16 prosent).

Den siste uken har Norsk koronamonitor fra Opinion AS spurt til sammen ca. 3000 nordmenn om deres forventninger og bekymringer. Målingene gjøres daglig.

Mer bekymret for familien

Norsk koronamonitor viser også at 39 prosent av alle nordmenn er bekymret for selv å bli smittet av koronaviruset. 33 prosent er ikke bekymret og 28 prosent svarer verken eller.

- Dette er høye tall og viser at svært mange i Norge bekymrer seg for å bli smittet av korona, men det som åpenbart bekymrer flest er at noen i familien blir smittet av koronaviruset. Hele syv av ti nordmenn er nå bekymret for at noen i familien blir smittet, sier Ola Gaute Aas Askheim i Opinion.

Mye medfølelse for andre

De over 60 år er mer bekymret for selv å bli smittet sammenlignet med befolkningen som er yngre enn dette. Annenhver nordmann over 60 år svarer nå at de er bekymret for selv å bli smittet av koronaviruset.

Samtidig er også de over 60 år mer bekymret for at noen i familien blir smittet. Blant de over 60 år, svarer 68 prosent at de er bekymret for at noen i familien vil bli smittet av koronaviruset.

- Ikke overraskende er de eldre blant oss mer redd for selv å bli smittet. Men det tallene viser er at det som bekymret flest nå, uansett alder, er at noen andre i familien skal bli smittet. Det er liten tvil om at Norge nå preges av en befolkning som også evner å tenke på andre enn seg selv, sier Askheim.

Norsk koronamonitor, viser daglig utvikling i befolkningens bekymringsnivå, både når det gjelder bekymring for å bli smittet selv og at noen i familien blir smittet.

- Så langt har bekymringen i befolkningen rundt det å kunne bli koronasmittet holdt seg høy daglig over tid, men mediedekning, helseinformasjon og nasjonale tiltak rundt dette, samt egenopplevd situasjon, kan endres noe fra dag til dag og må monitoreres i lang tid fremover, sier Askheim.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor vil offentliggjøre en rekke nye tall om hvordan nordmenn håndterer koronaviruset. 

Opinion har i samarbeid med Polling & Statistics og Encount etablert norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion vil også etablere et nasjonalt befolkningspanel for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media med flere. 

Ta gjerne kontakt med

Ola Gaute Askheim

Ola Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no 

Kontaktperson: