Korona
26.3.2020
26.3.2020

En av tre merker at bankene justerer renten

Dette er en kommentar skrevet av
Dette er en analyse skrevet av

Stadig flere nordmenn opplever at banken deres følger opp rentekuttene som Norges Bank har gjort i det siste. Likevel sier kun en av tre at de opplever at dette skjer.

Gjennom de siste tre dagene oppgir stadig flere nordmenn at de opplever at deres egen bank følger opp styringsrenten til Norges Bank.

Mandag oppa 17 prosent av nordmenn dette, tirsdag 30 prosent og onsdag 35 prosent. Det viser Norsk koronamonitor fra Opinion.

-  I disse koronatider sies det at bankene er en del av løsningen. Renten er viktig for alle, uansett om man nå er permittert, er engstelig for bedriften sin, har store boliglån eller har annen privat gjeld. Langt ifra alle opplever nå at bankene følger opp, sier seniorrådgiver Ola Gaute Aas Askheim i Opinion. 

Norsk koronamonitor har spurt nordmenn følgende spørsmål: «Norges Bank har kuttet styringsrenten i det siste. Opplever du at din bank følger opp disse rentekuttene overfor deg som bankkunde?»

Som et gjennomsnitt siste tre dager svarer 27 prosent ja, 33 prosent nei og 40 prosent vet ikke/ikke aktuelt.

Styringsrenten historisk lav

Flere banker har samtidig med disse målingene justert renten ut mot kundene.

Norges bank kuttet renten på 1,25 prosent på under en uke. Norges bank reduserte styringsrenten både den 20. mars med 0,75 prosent og den 13. mars med 0,50 prosent. Styringsrenten i Norge ligger nå på 0,25 prosent. Den har aldri vært lavere.

En av fem vil skifte bank

Videre oppgir 18 prosent av befolkningen at de vurderer å bytte bank for tiden. 73 prosent sier nei, mens 10 prosent vet ikke. Dette har vært stabilt de siste dagene.

- Ikke alle i Norge følger nøye med på sine bankers rentekutt og om kuttene i styringsrenten til Norge Bank følges opp av deres egen bank. Likevel er det liten tvil om at stadig flere nordmenn legger merke til bankenes adferd og vil trolig bry seg mer om dette fremover, sier Askheim.

Til sammen 2155 nordmenn er intervjuet.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor vil offentliggjøre en rekke nye nye tall om hvordan nordmenn håndterer koronaviruset. 

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion vil også etablere et nasjonalt befolkningspanel for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media med flere. 

Ta gjerne kontakt med

Ola Gaute Askheim

Ola Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no 

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Kontaktperson: