Nyhet
24.6.2022
24.6.2022

Forbrukertilliten faller videre i juni

Dette er en kommentar skrevet av
Dette er en analyse skrevet av
Forbrukertilliten (CCI) faller ytterligere i juni og er nå på -20,1 poeng. Aldri før har forbrukertilliten holdt seg så lav over så lang tid som nå.

Forbrukertilliten (CCI) faller ytterligere i juni og er nå på -20,1 poeng. Aldri før har forbrukertilliten holdt seg så lav over så lang tid som nå.  

Tre av de fire indikatorene som utgjør forbrukertillitsindeksen (CCI) går markert tilbake fra mai til juni.

- Tiden vi er inne i er kjennetegnet av en rekke kriser, som i sum skaper stor usikkerhet, uforutsigbarhet og økonomiske utfordringer for mange, sier Henrik Høidahl, fagsjef for politikk og samfunn i Opinion.

Blant annet høye priser på strøm og drivstoff, høyere boliglånsrenter, samt varsel om flere rentehevinger er med og forklarer folks lave forventninger til egen økonomi.

- Lavere forventninger til egen økonomi får i sin tur konsekvenser for sannsynligheten for å gjøre større innkjøp, sier Høidahl.

Kjøpssannsynligheten er aldri målt lavere enn i juni, og har de siste månedene ligget vesentlig lavere enn under koronapandemien.

...

Undersøkelsen er gjennomført 7.-13 juni i et landsrepresentativt utvalg på 1026 personer over 18 år. Neste CCI-måling publiseres fredag 26. august.

Forbrukertillitsindeksen (Consumer Confidence Index - CCI) er et internasjonalt mål på forbrukernes tillit, og brukes i alle EU-land. Forbrukertillitsindeksen er et gjennomsnitt av forbrukernes vurdering av egen og landets økonomi og forventninger til kjøp av større forbruksgoder.

Tidligere målinger:

Kontaktperson: