Korona
7.5.2020
7.5.2020

Koronakrasj for bilsalget

Dette er en kommentar skrevet av
Dette er en analyse skrevet av

Annenhver nordmann som opprinnelig planla å kjøpe eller selge bil før korona slo inn, sier at de har utsatt dette på grunn av koronasituasjonen.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt hele 22.500 nordmenn om de før koronaepidemien, hadde planer om å kjøpe eller selge bil de neste månedene og om de som sier ja til dette, har utsatt å kjøpe eller selge bil på grunn av epidemien.

13 prosent av befolkningen planla opprinnelig kjøp eller salg av bil i løpet av de neste månedene. Annenhver av alle disse (50 %) utsatte det å kjøpe eller selge bil på grunn av epidemien.

- Bilkundene sitter hjemme og har sjeldent hatt mindre behov for bil enn nå. Bilbransjen opplever i tillegg stengte fabrikker og prisene på nye biler øker på grunn av kronekurs. I sum struper dette bilmarkedet for tiden. Om koronasituasjonen i tillegg setter et mer permanent preg på bilhandel og bilbruk får tiden vise, sier Ola Gaute Aas Askheim i Opinion.

Bilsalget stuper

Nybilsalget stupte i april, hvor det ble registrert 8.350 nye personbiler i Norge, noe som er en nedgang på hele 21 prosent fra måneden før. Tallene kommer etter et allerede svakt første kvartal i år, melder SSB nå.

Vi må helt tilbake til februar 2009 for å finne et svakere nivå for nyregistrerte personbiler.

- Det er ikke bare nybilsalget som faller, men også bruktbil, eierskifter og varebiler. Og ikke minst lastebiler, busser og traktorer har et markant omsetningsfall sammenlignet med samme periode i fjor, sier Askheim.

Han viser til fersk statistikk fra Opplysningsrådet for veitrafikken. Markedsandelen av ladbare hybrider og elbiler har aldri vært større enn i dag og utgjør nå 70 prosent av markedet. Bensinbiler stupte med 66 prosent i april 2020, sammenlignet med april i fjor.

Bilhandel stopper opp Norge rundt

Norsk koronamonitor, viser at mange utsetter bilkjøp og salg uansett hvor i Norge man bor. Andelen som i størst grad har utsatt bilhandel er på Vestlandet (53 %), i Oslo (52 %) og i Nord-Norge (51 %). Færrest har endret adferd i Midt-Norge, men selv der sier 45 prosent ja til at de har utsatt kjøp og salg av bil på grunn av epidemien.

- Helt siden Norge stengte ned og frem til nå, har situasjonen vært den samme, at omtrent annenhver person i bilmarkedet har satt bilhandel på vent, sier Askheim.

Andelen som opprinnelig planla kjøp og salg av bil, før korona slo inn, øker med størrelsen på familien.

Opinion har publisert over 45 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med 10.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m.fl.

Ta kontakt med:
Ola Gaute Askheim

Ola Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no 

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Kontaktperson: