Korona
2.4.2020
2.4.2020

Oljefondet blir mindre, tror nordmenn

Dette er en kommentar skrevet av
Dette er en analyse skrevet av

Syv av ti nordmenn tror verdien på det norske Oljefondet blir lavere om et halvt år. En av ti sier høyere og resten uendret.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt nordmenn om de tror verdien på det norske oljefondet blir høyere, lavere eller omtrent uendret om et halvt år, sammenlignet med i dag.

- Folk flest forstår at koronakrisen vanskeliggjør gode aksjeinvesteringer, og at statens tilførsel til Oljefondet blir dårligere i krisetider med fallende oljepriser. I tillegg blir det store spørsmålet, hvor mye penger staten vil tappe oljefondet med for å finansiere krisetiltak, sier Ola Gaute Aas Askheim i Opinion.

Verdien på Oljefondet er summen av avkastning (fondets investeringer) og statens tilførsel og uttak av penger.

- Dersom nordmenn antar at aksjemarkedet går ned eller at myndighetene tar større uttak fra Oljefondet på grunn av koronakrisen, så vil verdien på Oljefondet bli lavere fremover, sier Askheim

72 prosent av alle nordmenn tror verdien på det norske Oljefondet blir lavere om et halvt år, sammenlignet med i dag. 10 prosent tror verdien blir høyere, mens 17 prosent forventer uendret verdi om et halvt år.

Oljefondet har tapt 1200 milliarder kroner

Oljefondet meldte i dag om en negativ avkastning i første kvartal 2020 på ca 15 prosent, tilsvarende et tap på 1171 milliarder kroner.

I fjor høst passerte Oljefondet 10.000 milliarder kroner, men ligger under dette symbolske tallet i dag.

- På papiret har det virket som om Oljefondet egentlig har gjort det relativt greit i det siste, men det er regnet i norske kroner som har falt som en stein, i dollar ser saken mye verre ut, sier Askheim.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor vil offentliggjøre en rekke nye tall om hvordan nordmenn håndterer koronaviruset.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion vil også etablere et nasjonalt befolkningspanel for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m.fl.

Ola Gaute Askheim

Ola Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no 

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Kontaktperson: