Nyhet
22.12.2023
22.12.2023

Nesten halve Norge har vært syke

Dette er en kommentar skrevet av
Nora Clausen
Seniorrådgiver
Dette er en analyse skrevet av
Nora Clausen
Seniorrådgiver

I en ny undersøkelse fra Opinions samfunnsmonitor oppgir nesten halve befolkningen at de har vært syke den siste måneden.

Det er høysesong for luftveisinfeksjoner for tiden. Totalt 44 prosent av befolkningen oppgir at de har vært syke den siste måneden.

- Om man ikke har vært syk selv, har man nok opplevd at det har vært mange syke rundt omkring. Det er heller ikke så rart, nesten halve befolkningen har vært syk den siste tiden, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

FHI peker på at en ny og svært smittsom koronavariant kalt JN.1 er i omløp og antar at de fleste nordmenn trolig blir smittet denne vinteren.

Nesten halvparten som er syke, mistenker at de har korona.

Testing tar seg opp

Fire av ti av de syke, og nesten seks av ti som mistenker korona, har testet seg.

- Stadig flere tar frem koronatesten igjen, og de som gjør det, tester i overveiende grad positivt, sier Clausen.

Blant de som har mistenkt korona, har 37 prosent testet positivt og 20 prosent testet negativt, mens resten (44 prosent) ikke har testet seg.

En av tre tror korona vil prege vinteren

En av tre nordmenn forventer at korona i stor grad vil prege vinteren (34 %), mens 59 prosent i liten grad tror det. Resten vet ikke. Kvinner tror dette i langt større grad enn menn, og de eldre mer enn de yngre.

Uansett er det svært få som forventer nye koronarestriksjoner i løpet av vinteren (7 %).


Undersøkelsen er gjennomført i Opinions samfunnsmonitor, i et landsrepresentativt utvalg av befolkningen på 1000 personer i desember 2023. Ansvarlig i Opinion: Seniorrådgiver Nora Clausen, nora@opinion.no.