Nyhet
21.2.2024
21.2.2024

Høyre oppe på 30-tallet igjen

Dette er en kommentar skrevet av
Martin Stubban
Rådgiver
Dette er en analyse skrevet av
Martin Stubban
Rådgiver
Høyre gjør sin beste måling siden før lokalvalget etter en krevende høst, viser Opinions ferskeste partimåling.

Hele 31,2 prosent ville stemt Høyre dersom det var valg i dag. Partiet er nå tilbake på nivået de lå på i store deler av våren og sommeren 2023. Aksjesaken preget mye av mediedekningen om Høyre og Erna Solberg i høst, samtidig som regjeringspartiene til en viss grad fikk fokusert mer på egen politikk. Nå ser dette ut til å ha snudd: Velgerne virker å ha glemt aksjesaken, samtidig som oppmerksomheten om regjeringen preges av statsrådskandaler.

Høyres fremgang er også hovedårsaken til at det er et solid borgerlig flertall på målingen. Til sammen ville Høyre, Frp, KrF og Venstre fått 95 mandater.

Regjeringspartier i motbakke

Regjeringspartiene sliter stadig i motbakke. Ap går tilbake til 17,6 prosent, mens Sp går tilbake til 4,6 prosent. Sammenlignet med desember, er det en økt andel av regjeringspartienes velgere som har satt seg på gjerdet (oppgir usikker på partivalg). Til sammen får Ap og Sp 22,2 prosent oppslutning, hele 9 prosentpoeng lavere enn Høyre. Det er nettopp Høyre som er hovedproblemet for Støre og Vedum: Til sammen taper regjeringspartiene 130 000 velgere til Høyre.

Regjeringens budsjettpartner, SV, gjør imidlertid en god måling på 10 prosent. Dette er tredje måling på rad at SV har tosifret oppslutning. Partiet fikk 7,6 prosent ved valget i 2021. Enkelt sagt er hovedårsaken til SVs gode målinger at Ap taper oppslutning: På februarmålingen henter SV 45 000 velgere fra Ap.

Les saken: Rekordhøy oppslutning for SV

Venstre har aktivert velgerne sine

Venstre ville fått en oppslutning på 5,9 prosent dersom målingen var valgresultatet. Dette er en tilbakegang sammenlignet med siste måling i desember, men da fikk de 7,2 prosent, partiets beste måling siden 2009. I følge pollofpolls.no har Venstre holdt seg rundt 6 prosent på snittet av målingene i både januar og februar. Til sammenligning hadde Venstre et snitt på 4-tallet i hele 2022 og første halvdel av 2023

Hovedårsaken til at Venstre gjør det godt, er at de holder bedre på velgerne som stemte på partiet i 2021: Lojaliteten er på 64 prosent. Til sammenligning var lojaliteten 43 prosent i august 2023.

Oppslutning om andre partier:

INP: 3,5 %, Konservativt: 0,5 %, Sentrum: 0,4 %, Pensjonistpartiet: 0,4 %, Demokratene: 0,3 %, Kystpartiet: 0,2 %, NKP: 0,1 %

Opinions partibarometer for april er basert på 1000 telefonintervjuer hvor 712 respondenter har avgitt svar om partipreferanse. Feilmarginene for partiene varierer mellom 1 og 3,4 prosentpoeng. Intervjuene er gjennomført på telefon i perioden 29. januar til og med 5. februar.

Partibarometeret utføres på oppdrag for Altinget og ABC Nyheter. Se Altingets artikkel her.