En undersøkelse fra Opinion viser at 75 prosent av nordmenn er helt eller delvis uenig i at verdens regjeringer gjør det som er nødvendig for å vare på miljøet. Kun 4 prosent er helt enig.
Undersøkelsen er gjennomført internasjonalt i 39 land, som del av Worldviews Survey.
Sammenlignet med de andre landene i undersøkelsen ligger Norge nest nederst over andel som har tillitt til myndighetenes innsats for miljøet. Kun i Kina er det færre som har tillit til myndighetenes innsats.
Opinions egen rapport Forbruker og Bærekraft 2025 viser at et flertall på 6 av 10 mener myndighetene må tvinge folk og bedrifter til å bli mer klimavennlige. En betydelig andel (39%) mener folk er mer villige til å godta inngripende klimatiltak enn politikerne tror. Samtidig mener halvparten av befolkningen at politikerne mangler en tydelig plan for hvordan Norge skal kutte klimautslipp som monner og at effektive klimakutt er for dramatiske til at politikere tør å ta belastningen ved å innføre dem.
- Forbruker og Bærekraft 2025 viser at EU får betydelig mer kred for kutt i klimagassutslipp enn den norske Ap-regjeringen. Mens det er 32 prosent som tror EU bidrar til lavere utslipp, er det kun 15 prosent som sier det samme om Ap-regjeringen, sier Sunneva Kilsti, seniorrådgiver og fagansvarlig for bærekraft i Opinion.
I befolkningen er det størst tro på at MDG har en troverdig politikk for å kutte klimautslipp. 1 av 4 nordmenn mener dette. Det er stykke ned til neste parti, som er SV på 13 prosent. 37 prosent mener Norge mangler et effektivt klimaparti.
Opinions undersøkelse gjennom Worldviews survey viser at kun 15 prosent av nordmenn mener de fleste bedrifter opererer med seriøst samfunnsansvar og bærekraft. Halvparten mener de fleste bedrifter ikke tar dette på alvor, men kun for ansiktet utad.
- Synet på næringslivets bidrag er velkjent fra Opinions rapport Forbruker og bærekraft gjennom flere år. De største arbeidslivsorganisasjonene oppleves heller ikke å bidra vesentlig til utslippskutt. I årets rapport var det kun 9 prosent som mente at NHO hovedsakelig bidrar til lavere utslipp gjennom sitt virke. For LO er det 8 prosent som mener de i sum bidrar til kutt, sier Kilsti.
Både på det europeiske og det amerikanske kontinent er det kun 16 prosent mener at de fleste bedrifter opererer med seriøst samfunnsansvar og bærekraft. I Midtøsten og Nord-Afrika mener i underkant av halvparten (47prosent) det samme. I Asia-Stillehavsregionen er det 1 av 3.
Nordmenn har langt større tro på at egne handlinger kan gjøre en forskjell for miljøet. 79 prosent er helt eller delvis enig i at sine personlige handlinger kan forbedre miljøet. 21 prosent er helt eller delvis uenig.
Når det gjelder klimagassutslipp viser Forbruker og Bærekraft 2025 at 40 prosent mener personlige valg i hverdagen kan bidra til reduksjon av utslipp. I motsatt ende av skalaen mener 32 prosent at det er lite de selv kan gjøre på dette området. 27 prosent plasserer seg midt på skalaen og gir uttrykk for at de til en viss grad kan bidra. En større andel kvinner enn menn mener egne valg i hverdagen spiller en rolle. Det samme gjelder personer med høyere utdanning og folk som stemmer på vernepartier.
- Halvparten av befolkningen er bekymret for konsekvensene av klimaendringene, men andelen er konstant tross temperaturøkning og eskalerende ekstremvær i Norge og Europa. Samtidig har 75 prosent av nordmenn en form for motivasjon eller håp knyttet til muligheten for å nå klimamålene eller løse klimakrisen, sier Sunneva Kilsti.
Er du interessert i rapporten Forbruker og Bærekraft 2025? Ta kontakt med Sunneva Kilsti på sunneva@opinion.no
Følgende kilder er brukt i artikkelen:
Opinion har gjennomført en undersøkelse som en del av Worldviews Survey av The Worldwide Independent Network of MR (WIN), den ledende globale organisasjonen for uavhengige markedsundersøkelses- og meningsmålingsfirmaer. Opinion har ansvaret for den norske undersøkelsen som er landrepresentativ og gjennomført mellom 13-21. januar 2025 med 1031 respondenter. Årets Worldwiew Survey fanger opp meningene til 34,946 individer fra 39 land.
Følgende land er inkludert i studien: Argentina, Australia, Brasil, Canada, Chile, Kina, Tyskland, Ecuador, Spania, Finland, Frankrike, Storbritannia, Hellas, Hongkong, Kroatia, Indonesia, Irland, India, Italia, Japan, Sør-Korea, Marokko, Mexico, Malaysia, Nederland, Norge, Peru, Filippinene, Pakistan, Polen, Paraguay, Serbia, Sverige, Slovenia, Slovakia, Thailand, Tyrkia, USA, Vietnam.
2. Forbruker og Bærekraft 2025
Opinions egen rapport Forbruker og bærekraft 2025 gir deg unik innsikt i nordmenns holdninger til klima, energiproduksjon, klimapolitikk og bærekraftige prioriteringer. Den tar pulsen på hva folk virkelig mener om de store spørsmålene som former samfunnsutviklingen – fra troen på klimatiltak til paradokset rundt norsk olje- og gassproduksjon. Forbruker og bærekraft er basert på en landsrepresentativ kvantitativ undersøkelse i målgruppen 15+ med 1000 respondenter, en kvalitativ innsiktsundersøkelse, trendanalyse- og overvåkning, desk research og sekundærdata. Vi benytter også innsikt fra Opinions egne syndikerte rapporter.