På vegne av Compliance Support og advokat Erling Grimstad, har Opinion gjennomført en undersøkelse som kartlegger villigheten blant svensker til å delta i pengetransaksjoner med ukjent opprinnelse. Ofte forstår ikke de involverte de fulle konsekvensene av sine handlinger. Her får du innsikt i noen av funenne.
Undersøkelsen viser at hele 7 prosent av den voksne svenske befolkningen– omtrent 600.000 personer – er villige til å la penger med uklar opprinnelse passere gjennom sine egne bankkonti. Utvalget i undersøkelsen er representativt for den svenske befolkningen over 18 år. Undersøkelsen viser at menn har større tilbøyelighet enn kvinner til å akseptere slike transaksjoner, og villigheten er større blant yngre. I gruppen 18-29 år er andelen som er positive til slike oppdrag hele 17 prosent.
Undersøkelsen avdekker også at 4 prosent av respondentene er positive til å akseptere oppdraget, selv om kontohaveren får vite at pengene kommer fra kriminalitet. Dette antyder en generell mangel på bevissthet om risikoene og de etiske implikasjonene ved pengevask. Grimstad understreker behovet for økt kompetanse og bevissthet blant finansinstitusjoner for å forhindre at kunder blir utnyttet til å utføre tjenester for organisert kriminalitet.
Grimstad gjennomførte en lignende undersøkelse i Norge i 2018, også den sammen med Opinion, hvor hele 20 prosent kunne tenke seg å låne bort kontoen sin til pengevask. Den høye andelen kan imidlertid skyldes at strengere lovgivning nettopp hadde blitt innført. Likevel understreker de høye prosentandelene både i Norge og i Sverige viktigheten av bedre opplæring og regeloverholdelse blant både privatpersoner og virksomheter. Grimstad understreker hvor viktig det er å endre holdninger og øke bevisstheten, spesielt blant yngre.