Kommentar
20.5.2025
20.5.2025

Syklende og transportmiddelfordeling: Hva betyr prosentandelene?

Dette er en kommentar skrevet av
Ole Brauteset
Seniorrådgiver
Ole er seniorrådgiver i Opinion og jobber med mobilitet, reisevaner og transport. Hans primære rolle er kundeansvar for offentlige oppdragsgivere med omfattende prosjekter og rammeavtaler. Han har hovedansvar for Opinions satsing innen mobilitet og reisevaner.
Dette er en analyse skrevet av
Ole Brauteset
Seniorrådgiver
Ole er seniorrådgiver i Opinion og jobber med mobilitet, reisevaner og transport. Hans primære rolle er kundeansvar for offentlige oppdragsgivere med omfattende prosjekter og rammeavtaler. Han har hovedansvar for Opinions satsing innen mobilitet og reisevaner.
Mange syklende opplever sykkelkø i morgenrushet. Samtidig skriver Aftenposten om «usle» 5 prosent sykkelandel nasjonalt og 7 prosent i Oslo. Transportmiddelfordeling er et begrep som ofte brukes når vi snakker om mobilitet og reisevaner. Men hva betyr egentlig prosentandelene i en slik fordeling?

Begrepet transportmiddelfordeling brukes i flere sammenhenger når en snakker om mobilitet og reisevaner. Den rapporteres i offentlige nøkkelrapporten fra Nasjonal reisevaneundersøkelse (RVU), hvor en viser prosentandeler av reiser som er foretatt med forskjellige transportmidler.

Bakgrunnen for denne kommentaren at vi i Opinion opplever en økende interesse for sykkeltall. Fredag 2. mai publiserte Aftenposten en artikkel om grønn transport i Oslo. Aftenposten la frem tall fra Nasjonal reisevaneundersøkelse (RVU) som viste at bilen velges bort for mange reisene i Oslo.  

Aftenposten peker også på noe annet interessant. Mange opplever faktisk sykkelkø i morgenrushet. Samtidig skriver Aftenposten om «usle» 5 prosent sykkelandel nasjonalt og 7 prosent sykkelandel i Oslo. Intuitivt rimer ikke disse andelene helt med sykkelkøen.

Samtidig hører vi i ulike sammenhenger om det faktum at vi ikke når sykkelmålene. Temaet var oppe på frokostmøtet om stengingen av ring 1 i Oslo torsdag 8. mai, der panelet der ble utfordret om sykkelandelen. Panelet ble spurt av moderator om hva tenker de tenker om at sykkelandelen fortsatt kun er 5 prosent. Svaret ble at dersom en ser på sykkelandel i Oslo for jobbreiser i sommerhalvåret, så er denne langt høyere - faktisk 18 prosent. Det ble også kommentert (som er helt korrekt) at sykling, som en del av en reise til et kollektivpunkt, ikke inngår i sykkelandelene.

Sykkelmålene i Nasjonal transportplan

Vi kan begynne med å se på de vedtatte sykkelmålene i Nasjonal transportplan (NTP).

Siste NTP bekrefter målbildet: 8 prosent av alle reiser i Norge (og 20 prosent av alle reiser i byene) skal tas med sykkel. Sykkelandel inngår i transportmiddelfordelingen som byvekstavtalene skal rapportere på til Samferdselsdepartementet.

Sykkelmålene i NTP måles i andel av reiser, og ikke andel av befolkningen. Du skal ha god kjennskap til NTP for å finne ut hva som egentlig er definisjonen av en reise. Transportmiddelfordelingen er, etter min beste faglige forståelse, «et øyeblikksbilde» som tar utgangspunkt i totalt antall reiser for den perioden. Ofte er dette et kalenderår som man rapporterer etter. Man bør ha kunnskap om hva som er den «tekniske» definisjonen på en «reise», for å forstå hva tallene egentlig betyr.

«Reisens» transportmiddelbruk, som inngår i transportmiddelfordelingen, består kun av det transportmiddelet man reiste lengst med, målt i kilometer på den aktuelle reisen. Eksempelvis vil en sykkeltur eller gangtur til en holdeplass ikke bli inkludert som en del av totalt antall reiser, dersom bussen eller toget er det transportmiddelet som dekker den lengste distansen.

Sykkelandelen: Hvorfor ser tallene lave ut?

Tilbake til transportmiddelfordelingen og forståelsen av sykkelandel. Andelen syklende vil være en helt annen om en kun legger til grunn reisene til et bestemt formål i en bestemt sesong. Og da ligner transportmiddelfordelingen på noe vi kan kjenne oss igjen i om vi ferdes i Oslo under morgenrushet.

Mørk blå farger viser Transportmiddelfordeling for innbyggere i Oslo kommune i 2024, for alle reiser til og fra arbeid, i «sykkelsesongen», april-september. I fordelingen i grafen her viser at det er like stor andel reiser som tas til fots (19 %), på sykkel (18 %), med bil (19 %), og det er dobbelt så stor andel som tas kollektivt (40 %). Grafen viser i tillegg at det er minimalt med bilpassasjerer, altså i praksis 1 person i hver bil.

Lys blå farge viser Transportmiddelfordeling for innbyggere i Oslo kommune i 2024 for alle reiser. Begge disse fremstillingene er selvsagt korrekte, men de har ulike forutsetninger, og gir ulik innsikt.

I rushtiden er det mye trafikk i bybildet og transportmiddelforeldingen som vist i lys blå her (sesong/arbeidsreise), dokumenterer at en stor andel av reisene som er med sykkel. Det kan medføre sykkelkø, slik som som Aftenposten skriver.

Begrensninger i transportmiddelfordelingen

Det er viktig å være klar over følgende «begrensning» i denne fremstillingen om hva dette foreller og ikke forteller:  

Transportmiddelfordelingen er et øyeblikksbilde. Den sier ikke noe om det har vært vekst eller nedgang i totalt antall reiser mellom rapporteringsperioder, og tar heller ikke hensyn til befolkningsvekst (eller nedgang).

Med andre ord, og dette er hovedpoenget:

Når transportmiddelfordelingen for 2024 nasjonalt viser 5 prosent sykkelandel så sier ikke dette noe om hvor mange personer som sykler, eller hvor langt de sykler. Det gir heller ikke noe svar på om det flere eller færre personer som sykler i 2024 enn det var i 2023 (eller andre år).

For å få fakta om antall personer som sykler, og hvordan dette fenomenet utvikler seg over tid, må en se på andre fremstillinger enn det som presenteres i en transportmiddelfordeling.  

Når transportmiddelfordelingen for 2024 nasjonalt viser 5 prosent sykkelandel så sier ikke dette noe om hvor mange personer som sykler, eller hvor langt de sykler.

Noen andre grunnleggende fakta om tilgang

Nøkkelrapport fra RVU fra 2024 (offentlig tilgjengelig på vegvesen.no) viser:

- 60 % av befolkningen har tilgang på vanlig sykkel (stabilt over tid)

- 19 % av befolkningen har tilgang på El-sykkel (som er mer en dobling siden 2019)

Økingen i tilgang til el-sykkel kan bidra til at sykkelsesongen forlenges og kan også medføre bruk av el-sykkel i flere sammenhenger. Det er for eksempel lettere å sykle lengre distanser.

Blir sykkelen det fortrukne transportmiddelet i flere sammenhenger, vil det medføre at en større andel av reisene blir tatt med sykkel. Det kan være en vei å gå for å nå sykkelmålene.